2022-02-03 13:05:18• hírek • Szatmár.ro

A folytatásra váró munkálatok mellett idén fontos, új beruházások kezdődnek Pusztadaróc községben

Idén az atyai és petei lakosok is örülhetnek, hiszen mindkét településen fontos és régóta várt beruházások kezdődnek el. Pusztadarócon és Szamosdarán pedig a tavaly elkezdett munkálatokat folytatja az önkormányzat.

2021-ben egy igen eredményes esztendőt zárt Pusztadaróc község, viszont számos tavaly megkezdett munkálat nem ért véget, ezeket az idei évben fogja folytatni az önkormányzat. Găman Mihály polgármester szerkesztőségünknek beszámolt az idei év terveiről, illetve azokról az újdonságokról is, amelyeket tavaly még csak sejteni lehetett.



A központok korszerűsítése zajlik Pusztadarócon és Szamosdarán is

A község két nagyobb településén tavaly kezdődött el a parkok, a parkolók, a sétányok, a járdák és a játszóterek korszerűsítése. A téli hónapok beálltával leállt azonban a munka, így ezeket a kedvezőbb időjárás beálltával fogja folytatni a kivitelező. A térkövezett sétányok mellett továbbá lámpaoszlopokat fognak elhelyezni, melyek rá lesznek kapcsolva a község közvilágítására, így amikor az este bekapcsol, a sétányok mentén is égni fognak az égők. De a sétányok mentén lesznek lócák, szemeteskukák is, illetve a közelben játszóterek. A sétányok mindkét településen, úgy Pusztadarócon, mint Szamosdarán is, a falu óvodájától a település központjáig fognak húzódni.



Ami a játszótereket illeti, ebben az esztendőben ezek korszerűsítése is folytatódni fog, Pusztadarócon a kastélykertben szeretnének létrehozni egy új játszóteret, valamint a másik három település, Szamosdara, Atya és Pete óvodáinál. Tervezik továbbá a parkok régi sétányainak felújítását is: a régi aszfaltozást és szegélyezést új, térkövezett sétányokká alakítják át. Ugyanígy szeretnék a polgármesteri hivatal udvarát is felújítani: megoldani a vízelvezetés problémáját, illetve letérkövezni az udvar nagy részét.



Bővül a térfigyelő-kamerarendszer is

2022-ben bővül a térség biztonsági megfigyelőrendszer-hálózata is: a jelenleg csak Pusztadarócon és Szamosdarán működő térfigyelő-rendszer további 32 újabb kamerával fog bővülni, minek köszönhetően Atyában és Petén is telepítenek több kamerát. A polgármester szerint ez egy fontos beruházás, a közbiztonság és a településeken való bűnmegelőzés szempontjából.

Ugyanakkor az árkok betonozását is folytatni fogja idén az önkormányzat Szamosdarán, ahol már csak két utcában kell ezt elvégezni, a tavasz beálltával pedig meg is kezdődik a munkálat. Amint ez megvalósul, elmondható lesz, hogy úgy Pusztadaróc, mint Szamosdara falvak az árkok betokozásával teljes mértékben készen vannak.





Tovább folytatódik a mezei utak le kövezése is. Azok a bekötő utak, amelyek metszik a főutakat, a Petei-, az Atyai, a Darai utakon, illetve azokat a be- és kivezető utakat a településekről, ahol inkább az őszi hónapok beálltával szoktak gondok lenni, szeretné a lehető legjobban pontra tenni az önkormányzat. Tavaly sikerült is minden ilyen szakaszon egy-egy 100-200 méter közötti részt lekövezni, ezeket idén további 100-200 méterrel megtoldanák minden irányban, illetve az elkövetkező években még tovább.



Kezdődik a szennyvízhálózat kiépítése Petén is

Örömhír a peteieknek, hogy tavasszal megkezdődik a nagy, várva-várt szennyvízhálózat-kiépítési beruházás. A napokban a kivitelező cég képviselői, illetve a megyei tanács és Apaserv szakemberei is a helyszínre látogattak, ezzel megtörtént a terep átadása a kivitelezőnek. Minden engedély napra kész, így tavasszal a tervek szerint beindul a munkálat. A beruházás az Apaserv Masterplan programjának keretében valósul meg, 2,29 millió lej értékben.

Idén megkezdődik az atyai utcák aszfaltozása is

Az idei év egy másik nagy beruházása az atyai utcák aszfaltozása lesz. A községvezető reméli, még idén megtörténik a tervezés, majd a közbeszerzés is, így, ha minden gördülékenyen zajlik, aláírásra kerül a szerződés a leendő kivitelezővel is, sőt, az év második felében már maguk a munkagépek is megérkeznek majd a településre.

A polgármester szerint nem valószínű, hogy a teljes aszfaltozási munkálat idén befejeződne, de jövőre minden további nélkül végig viszik ezt a beruházást. Itt összesen 3,49 kilométer útaszfaltozásra kerül majd sor, ezzel pedig a község minden utcáját aszfaltréteg fogja borítani, egyetlen sikátor kivételével Petén, amit a csatornahálózat kiépítése után szintén korszerűsíteni fognak.

Az atyai aszfaltozás kapcsán a polgármester azt is elmondta, bár itt még nincs kiépítve a csatornahálózat, mégis érdemes nekilátni az aszfaltozási munkálatoknak, mert amikor a jövőben a kanalizálás építésének is nekilátnak, nem lesz szükség az aszfalt átvágására, mivel Atyában az utcák többségében csak egy oldalon vannak házak, nem jellemzőek az olyan metszőpontok, ahol az új aszfaltréteg megsértésétől kellene tartani. Ahol viszont mégsem kerülhető el a vezetékek átvezetése az úttest alatt, azt átfúrásokkal meg lehet majd oldani.

Lévén, hogy ugyanaz a tervezője mindkét munkálatnak, könnyen találtak olyan megoldást, mely révén a frissen aszfaltozott út érintése elkerülhető lesz. Egyébként az atyai csatornahálózat majdani kiépítése az idei Anghel Saligny tervek között szerepel el, ahogy az atyai bekötő út korszerűsítése is.

További tervek 2022-re

Az többnyire önerős beruházások mellett, Găman Mihály polgármester a pályázati lehetőségekről is beszámolt szerkesztőségünknek: elmondta, az Országos Befektetési Ügynökségnél (CNI) az önkormányzat letett egy pályázatot a polgármesteri hivatal épületének korszerűsítésére, ez jelenleg elbírálás alatt áll. Egy másik pályázat előkészítése alatt áll, melyet a Környezetvédelmi Ügynökséghez tesznek majd le egy elektromos töltőállomás telepítésére.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében leadott pályázatokkal a kerékpárutak kiépítését célozzák meg. Ez esetben lenne egy AFM-s forrás is, viszont ott fog majd pályázni a hivatal, ahol előbb nyílnak meg a lehetőségek.

A kerékpárutak kapcsán két projekttel is rendelkezik az önkormányzat, az egyik az országhatárt köti össze a városhatárral, a második javasolt útvonal pedig összeköti az említett szakaszt a petei vámmal. Illetve ez utóbbinak lenne két leszálló ága is, az egyik a darai tavakhoz vezetne, a másik a szatmári nagy-erdőhöz.

Pusztadarócon bíznak benne, hogy finanszírozást is fognak tudni szerezni ezekre a beruházásokra, főleg mert az első projekt korábban már nyertes volt, csak az AFM végül nem tudta finanszírozni a kivitelezést. Egyébként mindkét kerékpárutakról szóló projekt naprakész, 2021-es adatokkal ellátva, a jóváhagyások az építkezéshez be vannak szerezve, éppen ezért szeretnék, ha ezek a projektek minél előbb kivitelezésre is kerülnének.

Romafürdő jön létre Atyában

Egy másik nyertes pályázat egy Izland, Liechtenstein és Norvégia által finanszírozott roma célcsoport megsegítésére irányuló kezdeményezés, mely révén Atya településen épülne egy közfürdő jellegű konténerrendszer, ahol a helyi romák fognak tudni fürdeni, tisztálkodni, illetve mosási lehetőség is lesz a létesítményben. A pályázatban egyébként összesen tíz Szatmár megyei önkormányzat érdekelt, köztük Pusztadaróc, Atya település révén. A pályázat lebonyolításában a Vöröskereszt és a Megyei Tanács is partnere az önkormányzatoknak.

A pályázat része egy videókamera-rendszer is, így felügyelni lehet majd a létesítményben történteket, illetve a kezdeményezés létrejöttét követően táborokat és kirándulásokat is szervezni fognak a roma közösség fiataljai számára.

Ami a közfürdő karbantartását illeti, ez az önkormányzat feladata lesz, ami a polgármester szerint a víz- és áramellátás biztosításában ki is fog merülni, ugyanis ezek a konténerek idő- és ütésálló, indestruktibilis berendezések, magyarán nem kéne egykönnyen tönkre tegyék azokat használóik. A célja pedig természetesen a higiéniára való törekvés meghonosítása lenne ezekben a közösségekben.

Nem feledkeztek meg a gázbevezetésről sem

Továbbra is stagnál ez a gázbevezetés kérdése, de van remény a kivitelezésre. „Azzal, hogy mi létrehoztuk ezt a kistérségi társulást hét község összefogása nyomán, az anyagi részére továbbra sem sikerült megoldást találni. Egyelőre nem is látjuk a kiutat, hiszem sem az Anghel Saligny, sem a PNRR tervben nem jelent meg ilyen jellegű finanszírozási lehetőség. Ugyanakkor a napokban találkoztunk egy tervezővel és egy kivitelezővel, akikkel egyeztetve szeretnénk mégis valami módon eredményre jutni. De ettől függetlenül a pénzprobléma még mindig megoldatlan. Mindezek ellenére nem adjuk fel, mert ha nem sikerül pályázati úton megoldást találni, saját erőből, lassabb tempóban haladva hozzá fogunk látni a gázbevezetés kiépítéséhez. Egyelőre azért célszerű várni, mert bízunk abban, hogy lesz erre vonatkozó pályázati kiírás és nem kell saját erőből vagy hitelhez folyamodva kivitelezni ezt a hatalmas beruházást. Mindezek ellenére sokat várni mégsem akarunk. Idén mindenképp szeretnénk beszerezni minden építkezési engedélyt. Ezt követően pedig három éven belül hozzá fogunk látni a beruházás kivitelezéshez, vagy így-vagy úgy” – magyarázta a községvezető.

A felsorolt idei tervek mellett az élet már beindult a januári hónapban Pusztadarócon, a polgármesteri hivatal munkacsoportja ugyanis már dolgozik a pusztadaróci focipályán, az öltöző épületén adódott javítási munkálatokat végzik, ezzel párhuzamosan pedig, zajlik a játéktér kivilágításáért felelős lámpatestek LED-technológiás korszerűsítése is, egy ezzel megbízott cég közreműködésével.

Mindezeken túl idén is támogatják a község kulturális egyesületét, mellyel jó kapcsolatot ápol az önkormányzat, s bíznak benne, hogy a közös munka gyümölcseként idén is megszervezésre kerülhet majd mindkét hagyományos családi hétvége, úgy Pusztadarócon, mint Szamosdarán.

De támogatják a labdarúgó csapatot is, illetve az egyházakat, utóbbiakat a lélekszám arányában – ehhez azonban arra van szükség, hogy a támogatást igénylő egyházaknak rendelkezzenek valamilyen konkrét projekttel is. „Régebben egyszerűbb volt: egy igénybenyújtást követően, tanácsi határozat révén oda lehetett ítélni a szükséges pénzösszeget, de két éve változott a törvény és pályázni kell, amelyeket dokumentumokkal kell alátámasztani, stb. Viszont ahol erre lesz példa, biztosan segítséget fogunk nyújtani ebben az esztendőben is.” – zárta a beszélgetést a polgármester.























 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: